Fondsparande

Ett vettigt alternativ till vanligt aktiesparande är att placera sina pengar i fonder. Det finns många olika sorters fonder att välja på, till exempel aktiefonder som bara innehåller aktier, fonder med räntebärande papper och blandfonder som innehåller både aktier och räntepapper.

Fördelen med fonder

Fördelen med att spara pengar i fonder istället för att köpa aktier från något enstaka företag är att du får en större spridning på dina värdepapper. Det innebär förvisso inte att alla fonder är så mycket tryggare än vanliga aktieplaceringar, men det gör i alla fall att du inte påverkas lika mycket om en av dina aktier plötsligt sjunker ordentligt i värde.

Fondspara med ISK eller KF

Det enklaste sättet att spara i fonder för privatpersoner är att göra det via ett investeringssparkonto (ISK) eller via en kapitalförsäkring (KF). Om du gör det slipper du att redogöra för alla dina försäljningar eftersom du inte betalar någon vinstskatt utan betalar istället en låg schablonskatt på hela ditt innehav. Det här gör att du slipper en massa krångel när det är dags att deklarera.

Lågriskfonder

Om du är den försiktiga typen kan du fondspara i lågriskfonder, men tänk på att de inte ger någon vidare avkastning. Oftast är det mer lönsamt att spara på ett räntekonto med hög sparränta istället.

  • Obligationsfonder är en lågriskfond eftersom den bara innehåller statsobligationer som du aldrig kan gå back på, men å andra sidan ger dessa fonder en låg avkastning
  • Korta räntefonder är en helt trygg fond som har en löptid som är kortare än ett år.

Fonder med medelstor risk

  • Blandfonder som både innehåller aktier och räntebärande papper brukar ge en hyfsad avkastning på grund av aktierna och en bra riskspridning på grund av räntepapperna.
  • Globala aktiefonder har en stor geografisk spridning och en spridning över olika branscher som gör att de blir hyfsat stabila.

Högriskfonder

  • Branschfonder innehåller aktier inom en viss bransch vilket antingen kan ge en riktigt bra avkastning eller en stor förlust beroende på hur branschen utvecklas.
  • Regionala fonder och landfonder. Regionala fonder innehåller aktier från en viss region, till exempel Asien eller Nordamerika, och en landfond innehåller bara aktier från ett enda land. Om det går bra för landet eller regionen kan du göra riktiga klipp men du kan också förlora en hel del om det går dåligt för företagen i landet eller regionen.