Räntekonto

Avkastningen på räntekonton må vara låg i dagsläget, men att låta pengarna förränta sig är givetvis bättre än att låta dem ligga kvar i madrassen. Dessutom är ett räntekonto ett mycket säkert placeringsalternativ. Det är till och med så att du i de flesta fall får tillbaka dina pengar av staten om banken skulle ställa in betalningarna. Det är enkelt att spara på räntekonto, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter in pengar.

Jämför med räntefonder

När du placerar pengar på ett räntekonto måste du betala 30 procent skatt på dina ränteintäkter. Om du i stället placerar dina pengar i en räntefond på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring behöver du inte betala lika mycket i skatt. Vissa gånger kan en räntefond vara ett bättre alternativ än ett räntekonto. Undersök hur olika räntefonder har presterat historiskt och jämför med de räntor du kan få hos banker och andra aktörer.

Statlig insättningsgaranti eller inte

Du bör aldrig placera pengar hos aktörer som inte är anslutna till statens system för insättningsgaranti. Om banken skulle komma på obestånd har du nämligen mycket små chanser att få tillbaka dina pengar. Insättningsgarantin gäller upp till 100 000 euro per konto. Vill du placera mer än så på räntekonton bör du överväga att öppna konton i fler än en bank.

Bind bara upp pengar om du verkligen kan avvara

En del banker och andra aktörer som erbjuder räntekonton har olika sorters räntesparande för privatpersoner. Förutom det klassiska räntesparandet med rörlig ränta kan du binda pengarna på en viss tidsperiod och då få en bättre ränta. Det kan skilja upp till en procentenhet mellan den rörliga räntan och den högsta räntan du kan få på ett bundet sparande. Ofta är ett bundet sparande en utmärkt lösning för att få lite mer slantar på sparandet på räntekonto, men du bör bara binda upp pengar du verkligen vet att du kan avvara. Olika banker har olika villkor, men i regel gäller att du får betala en avgift om du behöver lösa det bundna sparandet i förtid. Avgiften kan snabbt ”äta upp” din intjänade ränta.